FOODLAB - NEWSLETTER #6 (SL)

  ZAKLJUČNI DOGODEK FOODLAB NA KONGRESU ALIBER 

V okviru kongresa ALIBER bo posebna sekcija programa namenjena Erasmus+ projektu FOODLAB in orodjem, ki so bila razvita z namenom spodbujanja podjetništva v živilskih podjetjih. Predstavljen bo pogled mladega francoskega podjetnika, ki je še pred projektom FOODLAB ustanovil svoje lastno podjetje, v primerjavi z izkušnjo španskega podjetja, ki je izkoristilo omenjena nova orodja.

V okviru programa je predviden tudi opis aktivnosti FOODLAB, ki jih je konzorcij koordinirano vodil v zadnjih treh letih. Predvideno je pričevanje študentov, ki se trenutno soočajo s težavami pri zagonu novega podjetja, izhajajoč iz inovativne ideje.

Celoten program in prijavnica je na voljo na spletni strani.

ALIBER je referenčni dogodek na področju inovacij živilskega sektorja, ki bo potekal 16.-19. aprila 2018 v okviru sejma ALIMENTARIA BARCELONA. Projekt FOODLAB bo predstavljen v okviru 17. mednarodne konference, skupaj s podobnimi projekti EU, kot sta FooD-STA in Food4Growth. V okviru sekcije bo potekala tudi okrogla miza na temo vloge virtualnih inkubatorjev za promocijo inovacij in podjetništva v verigi oskrbe s hrano.


  NA VOLJO SO FOODLAB MODULI USPOSABLJANJA 

Platforma EFTL (European FoodBusiness Transfer Laboratory) za e-učenje, ki je od novembra 2016 dostopna preko spletne strani projekta, ima že preko 300 uporabnikov z več kot 12.000 ogledi seminarjev in 220 testi.

Moodle platforma pa ponuja orodja, vsebine in smernice za učenje in izobraževanje, ki so na voljo profesorjem in študentom. Številni moduli omogočajo sodelovanje z živilskimi podjetji, tehničnimi centri in poslovnimi angeli za spodbujanje inovacij in izboljšanje podjetniškega duha študentov.

 

 

 

 

Namen FOODLAB platforme za e-učenje je pomagati študentom pri razvoju podjetja z uporabo inovativnega izdelka, ki temelji na podjetniškem pristopu.

Na FOODLAB platformi za e-učenje so določeni različni koraki in orodja za vodenje poslovnega modela projekta: metodologija oblikovalskega mišljenja, poslovni model CANVAS, poslovni načrt idr.

Podjetniško držo je potrebno vzpostaviti takoj ko se porodi ideja, zato se večino teh orodij uporablja že pred vstopom v fazo tehničnega inženiringa.

 

 


  ZANIMIVE POVEZAVE ZA NADOBUDNE PODJETNIKE 

Baza podatkov FOODLAB je od začetka aprila 2017 dosegla 100.000 ogledov. Podatkovna baza je sestavljena iz opisov in podrobnosti o deležnikih, ki delujejo na področju inovativnosti, novih izdelkih in razpoložljivi opremi/storitvah po vsej Evropi.

Spletna stran FOODLAB predstavlja stičišče spletnih povezav, ki bi jih morda potrebovali, če ste podjetniškega duha in si želite ustvariti lastno podjetje v živilskem sektorju.

Zavihek za podjetništvo vsebuje nekaj zanimivih povezav in informacij o različnih temah, organizacijah, strukturah, ki lahko podpirajo ustvarjanje novih inovativnih poslovnih priložnosti.

V okviru tega zavihka je trenutno na voljo več kot 80 povezav in opisov kvalificiranih referenc sedmih držav EU, število uporabnih povezav pa še naprej narašča.

 


 

  ORODJA PROJEKTA FOODLAB AKTIVNA TUDI PO KONCU PROJEKTA 

Projekt FOODLAB se zaključuje z mesecem marcem 2018, aktivnosti konzorcija pa se s tem ne bodo zaključile: platforma in orodja bodo ostala aktivna.

Dogovorjeno je bilo, da se bodo projektni partnerji še naprej trudili nadgrajevati in posodabljati vsebine, širiti rezultate in ideje za spodbujanje uporabe in zagotavljanje koriščenja, da bi dosegli zainteresirane deležnike, ki bi želeli FOODLAB orodja vključiti v svoje vsakodnevne aktivnosti.