FOODLAB - NEWSLETTER #4 (HU)

 

Ecotrophelia Europe győztesei 2016-ban

A European Food Innovation Student Awards döntőjét 2016 október 16-17-én rendezték meg Párizsban a SIAL keretein belül.

Ariane ANDRES (Academic Alliances, Nestlé Research Center, Lausanne vezetője), által vezetett zsűri négy különösen innovatív terméket díjazott a 15 döntősből:

  • Első helyezést, ezzel az ECOTROPHELIA Europe Gold prize díjat a "CarréLéon", francia diákok által megálmodott termék nyerte, amely összetételének köszönhetően növeli a mindennapi ételek élvezeti értékét.
  • Második helyen a belga csapat végzett, “Specornoos" nevű fűszeres és ropogós jégkréműkkel.
  • Harmadik helyezést az angol csapat nyerte "Från-Början" nevű jégkréműkkel. A "Från-Början" tejterméket nem tartalmazó, természetes, fenntartható forrásból származó összetevőket tartalmazó innovatív termék.
  • A Conseil Departmental de Vaucluse által finanszírozott, Innovációs díj a német csapathoz került, akik ehető, gyümölcsös ízű szívószálukat, az "Eatapple"-t mutatták be. A termék a gyümölcslé gyártás melléktermékét,  törkölyt tartalmaz.

Az ECOTROPHELIA Europe-on bemutatott összes innovatív terméket egyetemi hallgatók álmodták meg a Nemzeti Élelmiszerszövetségek támogatásával.

 

Élelmiszer innovációs konferencia

A FooD-STA, a FOODLAB és az IDEFI-ECOTROPHELIA pályázatok közös szervezésében 2016. Október 18-án, Párizsban nemzetközi konferencia került megszervezésre, melynek témája az egyetemek és vállalatok közötti együttműködés volt.

20 nemzetközi meghívott vett részt a megrendezett konferencián és kerekasztal-beszélgetéseken az élelmiszeripari kihívásokról.

Gilles Trystram az AgroParisTech igazgatója a következőként foglalta össze ezen eredményes napot:

  • Idő szükséges minden élelmiszer innováció igazolására, különösen a biztonságra gondolva
  • Nagyobb változások, melyek befolyásolják az ipart: a világ népességének gyors növekedése és a fogyasztók által támasztott igények és szükségletek változása
  • Az egyetemeknek innovatívabbnak kellene lenniük, illetve az innovatív gondolkodást kellene elősegíteniük az oktatási módszerek megújításával
  • Ipari szempontból a tudomány és technológia összekapcsolása nagyon fontos fiatal kutatók alkalmazásával, azonban a különböző ágazatok közötti együttműködések is szükségesek.

További információ  SYNTHESIS OF THE INTERNATIONAL CONFERENCE

 

Meghívó a 2017-es ECOTROPHELIA Europe versenyre

2017-ben az Ecotrophelia a Food Matters Live kiállítás keretén belül kerül megrendezésre a londoni ExCeL Centre-ben, 2017 November 21-én és 22-én

A nemzeti versenyek szervezőit kérjük, hogy 2017 május 31-ig regisztrálják csapatukat a versenyre. Az európai megmérettetésen 20 ország vehet részt. A regisztráció a jelentkezések beérkezési sorrendjében történik.

További információ: https://eu.ecotrophelia.org/content/2017-competition

 

Új disszeminációs eszközök

A spanyol ECOTRPHELIA szervezői létrehoztak egy új infógrafikus eszközt. Ennek célja, csakúgy, mint a Foodlab pályázaté, hogy olyan eszközöket és segítségeket fejlesszenek ki, melyekkel a diákok innovatív gondolkodása, vállalkozó szelleme növelhető, kommunikációs képességeik pedig fejleszthetőek.

További információ: www.ecotrophelia.es

 

Mi történik most a Foodlab-ben? A kidolgozott adatbázis hamarosan elérhetővé válik

A Foodlab pályázat egyik célja egy nemzetközi, élelmiszeripari vállalatok hálózatát tartalmazó adatbázis megalkotása. Az adatbázis célja a kompetenciák és igények felmérése, korábbi és jelenlegi pályázatok összegyűjtése. Továbbá, célja, hogy megkönnyítse a kommunikációt az egyetemek, az ipar és a gazdasági szereplők között.

Következő hírlevelünkben további információt adunk az adatbázisról és az ahhoz való hozzáférhetőségről.