FOODLAB - NEWSLETTER #4 (SL)

 

Zmagovalci tekmovanja Ecotrophelia Europe 2016

Zaključni del tekmovanja za študente s področja inovacij v živilstvu je potekal 16. in 17. oktobra 2016 v okviru sejma SIAL v Parizu. Strokovna komisija pod vodstvom Ariane ANDRES (Nestlé Research Center, Lausanne) je izmed 15 finalistov izbrala štiri najinovativnejše izdelke:

  • Nagrado za prvo mesto ECOTROPHELIA Europe Gold je prejela Francija za izdelek "CarréLéon": naraven in enostaven kulinarični pripomoček za izboljšavo vsakodnevnih jedi!
  • Nagrado za drugo mesto ECOTROPHELIA Europe Silver je prejela Belgija za izdelek "Specornoos", inovativen hrustljav kornet za sladoled okusom po mešanici začimb.
  • Nagrado za tretje mesto ECOTROPHELIA Europe Bronze je prejela Velika Britanija za izdelek "Från-Början", naravno, trajnostno in okusno ne-mlečno alternativo tradicionalnemu sladoledu.
  • Posebna nagrada za inovativnost je bila s strani Conseil Departmental de Vaucluse podeljena Nemčiji za izdelek "Eatapple", užitno sadno slamico iz jabolčnih olupkov, stranskega proizvoda pri proizvodnji sokov.

Vse inovativne živilske izdelke, ki so bili predstavljeni na tekmovanju Ecotrophelia Europe so razvili študentje z različnih univerz in fakultet v sodelovanju z mentorji in nacionalnimi združenji za živilsko industrijo.

 

Mednarodna konferenca o inovacijah v živilstvu

18. oktobra 2016 je v Parizu potekala prva medarodna konferenca o partnerstvih univerz s podjetji, v organizaciji treh projektov - FooD-STA, FOODLAB in IDEFI-ECOTROPHELIA. Del konference so bile različne okrogle mize na temo izzivov v živilstvu v povezavi z inovativnostjo in s tem konkurenčnostjo podjetij. Na konferenci je sodelovalo 20 mednarodnih predavateljev.

Direktor AgroParisTech, Gilles Trystram, je v svojih zaključkih konference izpostavil:

  • čas za validacijo vsake živilske inovacije, s poudarkom na varnosti,
  • ključne spremembe: hitra rast svetovne populacije, spremembe potreb in pričakovanj in s tem potrebe po poistovetenju s potrošnikom,
  • stališče univerz glede potrebe po večji odzivnosti in inovativnosti pri iskanju novih načinov sodelovanja in razvoja inovacijskega duha, kar je mogoče doseči preko prenove izobraževalnega modela,
  • stališče industrije glede pomena povezave z znanostjo in tehnologijo, s talenti prihodnosti, pa tudi glede medsektorskega pristopa.

Več informacij v POVZETKU MEDNARODNE KONFERENCE

 

Povabilo Ecotrophelia Europe 2017

Tekmovanje Ecotrophelia 2017 bo potekalo 21. in 22. novembra 2017 v času sejma Food Matters Live na razstavišču ExCeL Centre v Londonu (Velika Britanija).

Organizatorji nacionalnih tekmovanj so pozvani k registraciji za sodelovanje na evropskem tekmovanju ECOTROPHELIA Europe 2017 do 31. maja 2017.

Sodeluje lahko največ 20 držav: zgodnja prijava ima prednost.

Za več informacij: https://eu.ecotrophelia.org/content/2017-competition

 

Nova diseminacijska orodja

Oblikovano je novo spletno orodje za predstavitev tekmovanja Ecotrophelia Španija na osnovi privlačnih infografik. Orodje predstavlja tudi najrazličnejše projekte, med drugim Foodlab, kar študentom omogoča uporabo različnih orodij, razvitih v okviru projektov, za izboljšanje njihovih kompetenc na področju inovativnosti, podjetništva ali komunikacije. Obiščite spletno stran www.ecotrophelia.es.

 

Napredek projekta Foodlab: kmalu dostop do baze podatkov

Eden od ciljev projekta Foodlab je vzpostavitev baze podatkov nacionalnih mrež živilskih podjetij. Na ta način bodo mapirane kompetence, potrebe, petekli in tekoči inovacijski projekti, s tem pa posredno olajšan kontakt med fakultetami, živilsko industrijo in širšimi socialno-ekonomskimi akterji.

Delo na vzpostavitvi baze podatkov poteka pospešeno, v naslednjem novičniku bo objavljena najava dostopa.